Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Vlaamse stadsmonitor plaatst Mechelen in koppositie van beste steden

 

Maandag 19 maart 2018 – Vandaag maakte Vlaams minister Homans de resultaten van de Stadsmonitor 2017 bekend. De stadsmonitor is een benchmark die elke twee of drie jaar verschijnt en de dertien grootste Vlaamse steden met elkaar vergelijkt op tal van indicatoren. Uit dat onderzoek blijkt dat onze stad er de voorbije jaren op zowat alle indicatoren op vooruit is gegaan. Op de meest relevante terreinen – netheid, vertrouwen, veiligheid – is Mechelen zonder meer de absolute topper. Vooral de metamorfose is ronduit indrukwekkend, want bij de eerste Stadsmonitor (2004) bengelde Mechelen voor zowat alle criteria volkomen achteraan.

 

 

Zowel burgemeester Bart Somers (VLD-Groen-M+), eerste schepen Marc Hendrickx (N-va) als tweede schepen Walter Schroons (CD&V) zijn dan ook bijzonder tevreden met dit rapport: “Dit rapport toont aan dat we de afgelopen jaren hard gewerkt hebben en dat ons werk door het overgrote deel van de Mechelaars wordt gewaardeerd. Mechelen is uitgegroeid tot een stad die voorop loopt. Daarmee doen we haar rijke geschiedenis opnieuw eer aan.”

Nergens is het vertrouwen in het stadsbestuur groter dan in Mechelen. Met 52% neemt onze stad zelfs een nooit geziene voorsprong van 12 procentpunten op de volgende stad. In 2004 – bij de eerste stadsmonitor – was dat vertrouwen nog het kleinst van alle steden met amper 29%.

 

 

Ook de fierheid kende een totale ommekeer: van de 13e plaats in 2004 naar de 2e vandaag.

Het vertrouwen in de politie steeg van een bedenkelijke laatste plaats in 2004 naar een tweede plaats (na Leuven) in 2017. Dit hangt ongetwijfeld samen met de daling van het onveiligheidsgevoel (van 13e naar 6e plaats) en de daling van de totale criminaliteitsgraad (van 9e plaats in  2007 naar 7e plaats in 2016). Ook inzake vertrouwen in de medemens behoren we tot de meest open steden (van de 11e plaats naar de 3e).

 

 

Wat de algemene tevredenheid over de stad betreft hebben we ook hier een onwaarschijnlijk traject gelopen: van de 13e plaats naar 3.

Inzake netheid is Mechelen opnieuw de referentiestad: nergens is netheid van het stadscentrum hoger dan bij ons (van 12e plaats in 2004), de netheid in de buurt steeg eveneens van 13 naar 5. Ook inzake uitstraling van onze gebouwen, pleinen en parken halen we de eerste plaats en kloppen we Brugge.

Op de vraag of men genoeg geconsulteerd wordt is de ommekeer eveneens totaal: van de 13e plaats in 2004 naar de eerste plaats vandaag. De bereidheid om mee te praten met de stad steeg van de 13e naar de 3e plaats.

 

 

Onze stadsadministratie krijgt in dit rapport ook een verdiende pluim. Mechelen is de tweede digitale stad en inzake tevredenheid over de loketvoorzieningen stijgen we naar de derde plaats. Die grote tevredenheid zien we ook voor het groenaanbod in de stad (3e plaats), recreatievoorzieningen (2e plaats), onderhoud van fiets- en voetpaden (van 8 naar 5) en de bereikbaarheid van het stadscentrum met de fiets (beste van alle steden).

 

 

Nergens werken er verhoudingsgewijs zoveel mensen in een sector met veel economisch vernieuwingspotentieel als in Mechelen en we staan op de tweede plaats wat tewerkstelling betreft in de culturele sector.

 

 

De kansarmoede is volgens Kind & Gezin de afgelopen jaren alleen in Mechelen gedaald: waar we vroeger na Antwerpen de hoogste kinderarmoede hadden, is ze vandaag op drie steden na het laagst.

 

 

Opvallend: nergens bezoeken inwoners zoveel festivals als in Mechelen en nergens zoveel in eigen stad als bij ons.

 

 

“Wie deze cijfers ziet, moet toegeven dat de ommekeer in Mechelen op amper 15 jaar tijd ronduit spectaculair te noemen is. Ook in deze bestuursperiode ging onze stad er op rasse schreden op vooruit. Dat is het werk van heel wat partijen en vooral van tal van Mechelaars. Van zieke broertje onder de centrumsteden behoren we vandaag tot de absolute top en zijn we in alle kerndomeinen stilaan de referentiestad bij uitstek. Dat we daarin slagen met een superdiverse bevolking en met historisch veel armoede maakt dit tot een echt huzarenstuk”, aldus Somers, Hendrickx en Schroons.

 

 

Evident blijft er ook nog werk aan de winkel met tal van verbeterpunten. Met de nieuwe bibliotheek zal het bezoekerscijfer omhoog kunnen, met het openen van het ziekenhuis en de bouw van twee nieuwe rust- en zorgcentra (nieuw Hof van Egmont én een nieuw centrum nabij het ziekenhuis) zal ons zorgaanbod voor senioren gevoelig verbeteren. En ook op het vlak van de schoolse vertraging hebben we stappen vooruit gezet maar is er nog beterschap mogelijk. Een stad is dan ook nooit af.

 

 

Vanaf morgen kunnen de burgers zelf de data van de stadsmonitor raadplegen via  https://data.mechelen.be