Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Sterke stadslijst voor Mechelen

 

Vrijdag 15 juni 2018 – De Mechelse stadslijst  VLD-groen-m+ brengt een ijzersterk team in stelling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. “Eén cruciale eigenschap hebben ze gemeen: een positief geloof in de toekomst van onze stad.  Onze ambitie is zonneklaar: de volgende zes jaar opnieuw de leidende formatie worden. Zodat Mechelen koers kan houden. Er komen nieuwe uitdagingen op ons af en die vragen de creativiteit en het engagement van onze sterke stadslijst”, zegt lijsttrekker Bart Somers.

Voor de samenstelling van de lijst werd de voorbije maanden zorgvuldig te werk gegaan. De grote uitdaging was om een representatieve lijst samen te stellen die de Mechelse realiteit van vandaag weerspiegelt, naar leeftijd,  gender, afkomst. We zochten daarbij expliciet naar bekwame en geëngageerde stadsgenoten, een goede mix tussen politieke ervaring en vers bloed.

 

 

De lijst wil alle positieve Mechelse krachten bundelen. Vandaar opnieuw de keuze voor een samenwerking tussen Open Vld, Groen en de onafhankelijke kandidaten, die samen opkomen onder M+. Never change a winning team! De lijst telt 20 kandidaten van Open Vld, 15 van Groen en 8 onafhankelijke M+ – kandidaten.

De gemiddelde leeftijd van onze kandidaten ligt net boven de 40 jaar. Dat komt grofweg overeen met de gemiddelde leeftijd van de Mechelse bevolking (39 jaar). Meer dan een vijfde van de kandidaten zijn twintigers.

De diversiteit van onze stad is eveneens sterk vertegenwoordigd. Negen kandidaten hebben hun roots buiten Europa. Daarnaast zijn er drie andere kandidaten die zelf of hun ouders vanuit een ander EU-land naar hier kwamen. Met meer dan een vierde kandidaten met een migratie-achtergrond weerspiegelt de lijst de verhoudingen in onze stad.

 

 

Ondernemerschap is met niet minder dan 12 kandidaten sterk vertegenwoordigd op de stadslijst: zowel zelfstandigen als vrije beroepen, horeca-eigenaars, een brouwer en managers in zowel de commerciële, artistieke als de publieke sector. Zo is Pia Indigne eigenares van Beans en het vandaag geopende Chili Beans; Chris Backx is advocaat, Patricia Verbeeck zelfstandig kapster, Shanna Jacops is teammanager bij SD Worx, Barbara Van de Perre is marketing director bij FNG, Peter Beurghs is ondernemer,  Vladimir Voskanian is naast sales manager ook mede-eigenaar van de bloemenzaak in de Keizerstraat, Frie Niesten is apotheker op rust en Charles Leclef is onze ondernemende brouwer, Laura Cornette is Business manager bij Nexios, Aylin Eke is manager bij Lamot en Toon Diependaele is managing director bij digitaal bureau Wunderman.

 

 

Ook cultureel talent spat van de lijst: naast de schepen Bjorn Siffer is er Vicky Vanmarcke, actief is op de planken van het Mechelse toneelleven. Nils Roofthoofd is verbonden aan het onderzoekscentrum KADOC, Tom Kestens en Klaas Delrue zijn muzikanten en Tine Van den Brande is actrice en presentatrice.

 

 

De volgende jaren wil de stadslijst het onderwijs in de brede zin meer centraal plaatsen. Ze heeft daarvoor nieuw talent aangetrokken: Gabriella De Francesco als projectleider PACE en coördinator 38Volt, Abdrahman Labsir als drijvende kracht achter J@M, Mats Walschaers als teaching assistent aan de VUB, Nassira Abarkan als leerkracht middelbaar onderwijs, Anne Berghmans als leerkracht in het tweedekansonderwijs, Dirk Letens als directeur van de basisschool Sint-Pieters, Klaas Delrue als pedagoog. Daarmee heeft de stadslijst een nooit geziene expertise in huis: van kinderopvang over dagonderwijs tot universitaire knowhow, van ouderondersteuning tot naschoolse begeleiding en vorming.

 

 

De stadslijst heeft ook sterke en professionele sociale knowhow in huis: de voorzitter van het sociaal huis Koen Anciaux en de voorzitters van het sociaal verhuurkantoor en van woonpunt, respectievelijk Fabienne Blavier en Alexander Vandersmissen. Ook Rina Rabau heeft beleidsmedewerker in Molenbeek heel wat sociale ervaring en zet zich in voor “Mechelen macht”.

 

Sportief rekent de stadslijst op Piet Den Boer, die met zijn projecten rond G-sport ook een schitterende link legt naar mensen met een beperking. Mats Walschaers is op zijn beurt nauw betrokken bij Sporting Mechelen en Aylin Eke is een van de drijvende krachten achter FC Suraye. Kathleen De Wolf is al Jaren met atletiek bezig.

 

Leefmilieu en duurzaamheid blijven ook de volgende jaren grote uitdagingen. Samen met de schepen voor leefmilieu Marina De Bie kan de stad beroep doen op Patrick Princen, al jarenlang actief in het ecologische en sociale middenveld. Bert Delanoeije, diensthoofd beheer bij Natuurpunt, is een ecologische duivel-doet-al. Samen met Tine Van den Brande zetten zij zich in voor de Mechelse natuur.

 

Onze lijst telt ook een aantal studenten met een groot engagement voor Mechelen: Liana Davtyan, Arthur Orlians en Faysal El Morabet zijn onze investeringen in de toekomst. Elisabet Okmen, die net afstudeerde en nu werkt als IT professional bij AG Insurance hoort daar natuurlijk ook nog bij.

 

Greet Geypen is – nadat ze onze straten proper maakt als schepen voor openbare werken – uitgegroeid tot het gezicht van zowel ons geslaagd monumentenbeleid als van Mechelen kinderstad. Greet is de vrouwelijke lijsttrekker voor Open VLD, Gabriella De Francesco en Marina De Bie zijn de vrouwelijke kopstukken van Groen. Met Kristof Calvo als -duwer en Bart Somers als lijstttrekker en kandidaat burgemeester is dit de sterkste lijst die VLD-Groen-M+ ooit in stelling heeft kunnen brengen.

 

“Met dit team zijn we klaar om Mechelen nog beter te maken. Wij waren en zijn de politieke motor van de vernieuwing. Op dat elan moeten we verder gaan. Want het werk is niet af. Daarom telt de lijst ook heel wat nieuwkomers, die Mechelen nog beter willen én kunnen maken”, zegt lijstduwer Kristof Calvo.

Vandaag zijn reeds 41 plaatsen ingevuld. Twee plaatsen zijn nog open, want er lopen nog gesprekken met interessante kandidaten. “Hun namen zullen de komende weken worden bekend gemaakt. We willen de lijst niet te vroeg helemaal invullen want onze stadsbeweging blijft elke dag groeien. Ondertussen hebben al 500 Mechelaars zich aangesloten als Manemaker”, aldus Calvo.

Bart Somers: “Onze ambitie is duidelijk: we willen op 14 oktober winnen.  Met deze lijst moet dat kunnen. De Mechelaars kunnen die zondag het verschil maken. Met de stadslijst te steunen kunnen ze aantonen dat in tijden van polarisatie een positieve aanpak succesvol kan zijn. Men weet waarvoor de stadlijst staat. Iedereen kent ons trackrecord. Met ons zal Mechelen koers houden. Een stad, die veilig en leefbaar, ondernemend en groen is. Een stad met ambitie, maar die niemand achterlaat. Een stad dat het samenleven tot een succes wil maken.”

 

Bijlage: de kandidatenlijst