Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Stadslijst lanceert 4de Groot Mechels Referendum

 

Vrijdag 30 maart 2018 – Stadslijst VLD-Groen-M+ geeft de aftrap van het ‘Vierde Groot Mechels’ referendum.  Vanaf 7 april tot en met 23 juni trekt het team van VLD-Groen-M+ de straat op om het Vierde de Groot Mechels Referendum aan alle Mechelaars te bezorgen. Week na week en wijk na wijk leggen we met onze ploeg 40.000 huisbezoeken af.

 

Een ambitieus, maar beproefd concept met meetbaar resultaat. Gemiddeld 3000 Mechelse gezinnen werden bij de vorige edities van het Groot Mechels referendum bevraagd, goed voor 500 uren maatschappelijk engagement van de kandidaten. Dit jaar is het al de vierde editie van het referendum sinds 17 jaar en daarmee een politiek unicum in Vlaanderen.

 

Van de vorige drie referenda werd gemiddeld 85% van de voorstellen effectief uitgevoerd. Van het referendum van 2012 werd zelfs 87,5% van de algemene vragen omgezet in lokaal beleid en nadien uitgevoerd.

 

In 2000 namen 2.461 Mechelse gezinnen deel aan het eerste Groot Mechels Referendum. In 2006 deden 1.943 Mechelaars mee. Tijdens het vorige referendum werd een record van 2.839 ingevulde referenda – online en op papier – terugbezorgd. Dat komt overeen met een respondentiegraad van 7,5 procent, erg hoog voor eender welke huis-aan-huisbevraging, maar zeker voor een politiek referendum van deze omvang.

 

Dit jaar willen we opnieuw een representatief, scherp  beeld krijgen van de wensen van de Mechelaars. Opnieuw zal de stadslijst alle goedgekeurde stellingen in het referendum onverkort opnemen in het verkiezingsprogramma. Ook met de inbreng van de Manemakers wordt dit meer dan ooit een programma voor en door de Mechelaars.

 

Elke wijk een referendum

 

Het Referendum wordt opgemaakt in twaalf versies, met telkens een veertigtal algemene vragen aangevuld met een aantal specifieke  stellingen per wijk. Mechelaars kunnen het ingevulde referendum opsturen of binnenbrengen bij één van de vele inzamelpunten verspreid over de stad.

 

Vanzelfsprekend is het Referendum ook online in te vullen via een beveiligde website:  www.voormechelen.be. Daarop staat ook een overzicht van de goedgekeurde stellingen uit het vorige referendum.

 

Dankzij het Mechels Referendum schrijft een maximaal aantal Mechelaars rechtstreeks mee aan het programma van de Stadslijst, nu al voor de vierde keer. Het zijn de Mechelaars zelf die eens te meer gaan bepalen welke de richting is die onze stad na 14 oktober 2018 zal inslaan.