Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Stad Mechelen krijgt digitale boost dankzij Doccle

 

16 juni 2015 – Stad Mechelen zal vanaf september gebruik maken van het digitale platform Doccle voor een aantal van zijn diensten. Mechelen neemt hiermee een voortrekkersrol omdat ze als eerste lokale overheid in België inzet op een samenhangende online administratie van overheidsdocumenten in een complementaire context waar ook private spelers hun documenten samenbrengen voor de burger. Deze nieuwe samenwerking tussen Doccle en lokale overheden werd extra kracht bijgezet in het Mechelse stadhuis waar alle partners een charter van tien punten ondertekenden. Op deze manier engageren Doccle en al haar partners zich voor hun eindgebruikers.

 

“Met dit charter willen we in de verf zetten dat Doccle in eerste instantie een gratis dienst is en zal blijven. We willen onze gebruikers echter ook beloven dat er geen concessies zullen gedaan worden op de kwaliteit van het platform,” zegt Bram Lerouge, CEO van Doccle. “We zijn dankbaar dat we op iets meer dan een jaar meer dan een half miljoen actieve gebruikers hebben. Het is voor hen en voor alle toekomstig gebruikers dat we dit engagement aangaan. Dat een stad als Mechelen vertrouwen in ons stelt, geeft ons uiteraard ook een enorme boost!”

 

Mechelen wil de eerste stad worden waar burgers alle overheidsdocumenten via digitale weg kunnen afhandelen, zonder naar het stadhuis te moeten. Het opzet van Doccle sluit perfect aan bij die doelstelling. “Door nieuwe technologie zoals Doccle intelligent in te zetten, bouwen we Mechelen uit als klantvriendelijke, duurzame, efficiënte en innovatieve stad; kortom een ‘slimme stad’”, stelt burgemeester Bart Somers. “Doccle laat ons toe om op een eenvoudige en veilige manier allerlei documenten digitaal en op één centrale plaats aan te bieden en te archiveren.”

 

De Dijlestad bewees eerder al dat het de digitale boot niet heeft gemist:

  • Mechelen.be werd in 2010 en 2011 verkozen tot beste stedelijke website
  • Agoria-award 2010 voor meest gebruiksvriendelijke E-gov project van België
  • Prijs voor Digitale Communicatie 2012 van vzw Kortom
  • Twitterpagina voor politie en wegenwerken in 2012
  • Eerste webcamloket ter wereld (februari 2012)
  • Eerste stad met digitale stempel ‘Intellistamp’ (2012), die attesten van een wettelijke digitale handtekening voorziet en zijn legale waarde behoudt bij het printen. Burgers kunnen m.a.w. documenten via de digitale weg bekomen, wat hen een bezoek aan het stadhuis uitspaart.
  • Online ticketing cultuurseizoen (2014)
  • Digitale bouwaanvraag (2014)
  • Digitale app ‘Visit Mechelen’ voor bezoekers (2015)

 

Door de samenwerking met Doccle en de ondertekening van het charter zet Mechelen opnieuw een stap in de digitalisering en bevestigt zo zijn rol als digitale pionier.

In eerste instantie zal Mechelen beroep doen op Doccle voor het verstrekken van documenten met betrekking tot openbaarheid van bestuur, economische vergunningen en voor een aantal interne documenten voor het personeel. “Ook als lokale overheid moeten we ons nu al voorbereiden op wat er aan zit te komen” voegt schepen van Financiën en ICT, Walter Schroons toe. “De samenwerking met Doccle stelt ons in staat om zowel voor de Mechelse inwoners en bedrijven, als voor de medewerkers van de stad een aantal zaken vlotter en efficiënter te laten verlopen. Dat we op deze manier onze inwoners kunnen sensibiliseren voor de meerwaarde van digitale oplossingen voor documentbeheer is uiteraard mooi meegenomen. We streven ernaar om in 2018 alle dienstverlening digitaal te kunnen aanbieden.“

Vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo was eveneens aanwezig op de aankondiging van de samenwerking en de ondertekening van het charter: “Lokale overheden spelen een belangrijke rol op het vlak van digitalisering. Door voluit voor innovatie te kiezen kunnen ze burgers nog beter ten dienste zijn. Dat maakt de samenwerking tussen Mechelen en Doccle zo lovenswaardig. Hopelijk inspireert het voorbeeld van Mechelen ook andere steden en gemeenten zodat we samen van ons land een digitale topper kunnen maken, ook op het vlak van e-gov bij lokale besturen.”

###

Doccle in Mechelen 20150616_152525 20150616_154047 20150616_154047_resized

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Doccle

Doccle is de eerste centrale, online digitale oplossing waar eindgebruikers documenten van verschillende leveranciers op een uniforme en herkenbare manier kunnen ontvangen, afhandelen én veilig archiveren. Het is een gebruiksvriendelijke en gratis oplossing voor de gebruiker. Voor de bedrijven ligt de kracht van Doccle in een coöperatieve samenwerking met een gezamenlijk platform, complementair aan elk bedrijf (groot of klein) en met een lage instapdrempel. De coöperatieve vennootschap heeft als leden Telenet, KBC, Acerta, CM, UZ Leuven, water-link, Farys, Shéhérazade, De Watergroep, AVEVE, Van Breda Risk & Benefits, OLV Aalst, stad Mechelen en ACV. Doccle is tevens in gesprek met bijkomende bedrijven.

 

Foto’s van de charterondertekening: https://www.flickr.com/photos/133299126@N02/

 

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met

Porter Novelli

Lies Van Nieuwenhuyse

E lies.vannieuwenhuyse@porternovelli.be

T 02 413 06 51

 

Stad Mechelen

Caroline Verschaeren

E caroline.verschaeren@mechelen.be

T 015 29 75 68

 

Persinterviews:

Bart Somers (burgemeester stad Mechelen) T 015 29 78 01;

Walter Schroons (schepen van ICT stad Mechelen) T 015 29 76 41