Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Somers verbaasd over reactie parket bij Technopolisincident

 

Woensdag 10 mei 2017 – Burgemeester Bart Somers reageert teleurgesteld op de beslissing van het afdelingsparket van Mechelen om de daders van seksuele intimidatie gisteren bij Technopolis te laten beschikken en pas later te verhoren. “Dat is niet conform de afspraken uit ons actieplan voor gendergelijkheid en tegen seksuele intimidatie dat we samen met het parket hebben uitgewerkt”, klinkt het.

 

Op 15 december 2016 lanceerde het stadsbestuur een integraal actieplan met 10 concrete krachtlijnen om de strijd tegen seksuele intimidatie in Mechelen echt te gaan voeren. “Dit actieplan is voor mij een absolute prioriteit en een middel om efficiënt te werken tegen elke vorm van seksueel geweld, genderdiscriminatie en intimidatie. Op dit vlak willen wij een zero-tolerancebeleid voeren”, verduidelijkt Somers. In het tiende actiepunt engageert het parket van de procureur des Konings zich om ‘ketengericht mee te werken in de aanpak van seksueel geweld.’

 

Bij het incident gisteren in Technopolis werden 16 minderjarigen slachtoffer van seksuele intimidatie. De politie was meteen na de melding ter plaatse met vijf medewerkers voor het verhoren van slachtoffers. Vier verdachten werden geïdentificeerd. De parketmagistraat besliste echter om de verdachten te laten beschikken en het verhoor conform Salduz 3 later te organiseren.

 

“Dit is niet het lik-op-stuk-beleid dat wij in ons actieplan samen met het parket hebben afgesproken en gecommuniceerd. Voor mij is dit een totaal verkeerd signaal naar slachtoffers, daders en omstaanders, de drie doelgroepen uit ons actieplan. Het parket had hier kunnen beslissen om de verdachten wel onmiddellijk te verhoren. Dat dit niet is gebeurd is een gemiste kans. Ik zal de procureur hier de komende dagen zeker op aanspreken”, besluit Bart Somers.