Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Somers reist naar Oekraïne om democratisch protest te steunen

13 december 2013 – Open Vld-Kamerlid Bart Somers reist vandaag af naar de Oekraïense hoofdstad Kiev om de democratische en pro-Europese protestbeweging een hart onder de riem te steken. Ook Vincent Van Quickenborne en Willem-Frederik Schiltz maken deel uit van de Open Vld-delegatie. Ze brengen via Twitter dagelijks verslag uit van hun missie onder de hashtag #LiberalMaidan.

 

De Open Vld-Kamerleden willen tijdens hun driedaagse missie allerlei contacten leggen met de oppositie, het middenveld en sleutelfiguren uit de politieke en diplomatieke wereld in Kiev. Zondag nemen ze deel aan het protest op het Onafhankelijkheidsplein waar ze de menigte ook zullen toespreken.

De redenen voor deze missie liggen voor de hand. Ten eerste willen de Open Vld’ers de eisen van het Oekraïense volk voor meer democratie en fundamentele vrijheden ondersteunen. Ten tweede geven ze een signaal dat Europa de Oekraïners nu niet mag en niet zal laten vallen.

“De Oekraïners komen in opstand tegen een corrupte overheid en eisen hun democratische rechten en fundamentele vrijheden op. Als liberalen, democraten en overtuigde Europeanen kunnen wij niet gewoon aan de zijlijn toekijken en zeker niet tolereren dat hun vreedzaam en legitiem protest met geweld wordt beantwoord. Als we dat toelaten, verloochenen we onze eigen democratische waarden, mensenrechten en het gehele Europese project”, aldus Bart Somers.