Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Open Vld vraagt EU-sancties bij nieuw geweld in Kiev

16 december 2013 – “Als de Oekraïense autoriteiten opnieuw geweld zouden gebruiken tegen vreedzaam protest, dan moet de EU sancties opleggen.” Dat is de mening van Open Vld-Kamerleden Bart Somers, Vincent Van Quickenborne en Willem-Frederik Schiltz die er samen een driedaagse missie naar Kiev hebben opzitten.

 

De drie liberale parlementsleden besloten naar Kiev af te reizen om de manifestanten op het Maidanplein een hart onder de riem te steken. Als Europeanen en democraten steunen ze hun eisen voor democratie en fundamentele vrijheden.

Somers, Van Quickenborne en Schiltz vinden het een positief signaal dat Europees commissaris voor Uitbreiding Füle de discussies over het associatieverdrag bevriest zolang er geen duidelijk Oekraïens engagement ter ondertekening komt.

De Open Vld-politici vragen minister Didier Reynders om binnen de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken een kordate houding aan te nemen tegenover de Oekraïense overheid. “Als de autoriteiten opnieuw geweld gebruiken, moet de EU sancties opleggen zoals het bevriezen van buitenlandse activa en een reisverbod voor de president, de regering en hun entourage.”

Verslag van de Open Vld-missie naar Kiev