Nieuws

Zoeken op categorie

Speelgoedmuseum Mechelen krijgt nieuwe locatie

2020/10/15 |

Mechelen

15 oktober 2020 - Het Speelgoedmuseum opent in de zomer 2022 op een topligging in het vernieuwde stationscomplex van Mechelen. Tot aan de verhuis naar die nieuwe locatie blijft het museum open op zijn huidige stek vlakbij station Nekkerspoel met een volwaardig aanbod aan tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten.

Terug

Het Speelgoedmuseum won een marktconsultatie van de NMBS voor een concessieruimte die rechtstreeks verbonden is met het station Mechelen. Dat past perfect in de plannen van Stad Mechelen en NMBS rond de invulling van de nieuwe stationsbuurt.

 

Aanwinst voor nieuwe stationsbuurt

Een publiekstrekker als het Speelgoedmuseum op een centrale en vlot bereikbare locatie is een win-win voor beide partijen."Het station van Mechelen wordt de volgende jaren volledig vernieuwd en de aanwezigheid van het Speelgoedmuseum in de  stationsomgeving geeft die vernieuwing extra glans. De locatie in een multimodaal knooppunt zal ongetwijfeld heel wat bezoekers aan het museum voor een duurzame mobiliteitskeuze doen kiezen, die van de trein," zeg Patrice Couchard, Algemeen Directeur Stations NMBS. Het Speelgoedmuseum wordt dus nóg vlotter bereikbaar. Het moedigt het gebruik van trein, bus of fiets sterk aan, maar er zal ook voldoende parkeergelegenheid zijn. De nieuwe locatie biedt al die troeven én een uitnodigende verbinding met de binnenstad.

 

Minister van Binnenlands Bestuur en titelvoerend burgemeester Bart Somers reageert enthousiast: “Met de vernieuwing van de stationsomgeving en de ontwikkeling van de nieuwe Ragheno-site zal het station niet langer aan de rand van de stad liggen, maar er midden in. Het wordt een prachtige wijk, met aandacht voor groen, wonen, werken, mobiliteit en cultuur. Een ideale locatie voor het nieuwe Speelgoedmuseum dat ongetwijfeld veel bezoekers zal aantrekken.”

 

“Een stad is voortdurend in evolutie. De verhuis van het speelgoedmuseum naar het modernste stationsgebouw van het land is ongetwijfeld een unieke promotie voor de visibiliteit van het museum maar het is ook een wissel op de toekomst voor wijk Nekkerspoel. De plek die vrijkomt aan de Novatoren is immers de motor voor de make-over van de stationsomgeving Nekkerspoel en daarmee het sluitstuk van de vernieuwingsoperatie van de hele wijk. De bestemmingswissel is een proeve van het gedurfd en duurzaam urbanisme waarmee onze stad school maakt tot ver buiten de stadsmuren”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

 

Speelgoedmuseum viert 40-jarig bestaan met nieuwe ambitie

De totale oppervlakte van het nieuwe museum zal, verspreid over twee verdiepingen, 3.500 m² bedragen waarvan 2.000m² aan vaste en tijdelijke tentoonstellingsruimte. Het wordt daarmee beperkter in omvang, maar niet minder groots in opzet. Een gloednieuw museaal concept dat bezoekers klein en groot o.a. sterkere interactie biedt, staat in de steigers. Hiermee mikt het Speelgoedmuseum op 80.000 bezoekers per jaar op de nieuwe locatie. Om dat ambitieniveau waar te maken investeert het Speelgoedmuseum €2.000.000. Het Speelgoedmuseum kan voor de realisatie van haar toekomstproject ook rekenen op partners als Stad Mechelen en NMBS.

 

“In 2022 viert het Speelgoedmuseum zijn 40e verjaardag. Ik kan me geen mooier hoogtepunt bedenken dan de creatie van een Speelgoedmuseum 4.0. Ik ben fier op wat we tot dusver hebben ontplooid, maar ook blij een nieuwe horde te kunnen nemen. Op de nieuwe locatie kunnen we onze collectie tonen in optimale museale omstandigheden en onze werking verder professionaliseren,” zegt een trotse Bart Stroobants, voorzitter van Speelgoedmuseum Mechelen vzw.

 

Ook Mechels schepen van cultuur en toerisme Björn Siffer is opgetogen over de goede vooruitzichten: “Na jaren hard werken achter de schermen zijn we tevreden met deze duurzame oplossing voor een Speelgoedmuseum van de 21e eeuw. Het Speelgoedmuseum heeft naast een prachtige collectie nu ook een veelbelovende toekomst. Aankomen in het station van Mechelen, betekent aankomen in Mechelen Kinderstad. Daarover kan dit museum een mooi verhaal vertellen.”

 

Oproep: steun het nieuwe Speelgoedmuseum

Hoewel het Speelgoedmuseum als erkend museum een subsidie ontvangt, opereert het onafhankelijk als vzw en genereert het zelf 60% van haar werkingsbudget o.a. via entreegelden. Corona heeft echter stevig ingehakt op de inkomsten.

 

Wie de toekomstplannen van het Speelgoedmuseum een warm hart toedraagt, kan de realisatie van het nieuwe museum steunen. Giften zijn welkom op rekeningnummer BE60 8805 0104 6170 met in de vrije mededeling ‘Gift nieuw Speelgoedmuseum’ en duidelijke vermelding van volledige naam en postadres. Giften vanaf 40 € komen met fiscaal attest waarmee de schenker 45% van zijn of haar gift recupereert. Meer informatie op www.speelgoedmuseum.be onder de ‘Steun ons’-knop.

 


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.