Nieuws

Zoeken op categorie

Bart Somers overlegt met provinciegouverneurs over vuurwerkverbod

2020/11/19 |

Binnenlands Bestuur

19 november 2020 - De eindejaarsperiode gaat traditioneel gepaard met veel vuurwerk. Nu grote vuurwerkshows in steden en gemeenten zijn afgelast, is de kans nog groter dat veel mensen in hun eigen tuin aan de slag gaan met vuurpijlen. In de provincie West-Vlaanderen is al een algemeen verbod aangekondigd. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers overlegt met de andere gouverneurs om overal dit voorbeeld te volgen: “We moeten onze ziekenhuizen en verplegend personeel niet extra belasten, ze hebben al werk genoeg tijdens deze coronacrisis.”

Terug

De coronacrisis heeft een impact op ontzettend veel gebeurtenissen in onze maatschappij: met het jaareinde in zicht is het ook belangrijk om maatregelen te treffen rond het afsteken van vuurwerk. 

De  West-Vlaamse provinciegouverneur De Caluwé  besliste al een vuurwerkverbod te laten ingaan tot 18 januari, om samenscholingen én extra letsels te vermijden. Ook Antwerps gouverneur Berx werkt aan extra maatregelen. Zij onderzoekt onder meer of het bezit van vuurwerk strafbaar kan worden gemaakt.

Op federaal niveau bekijkt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een algemeen verbod, maar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers overlegt alvast met de vijf provinciegouverneurs. Bart Somers: “Samen met de verschillende gouverneurs bekijk ik of we overal dezelfde maatregelen kunnen nemen als in West-Vlaanderen. Het heeft het voordeel van de duidelijkheid en op die manier overbelasten we onze ziekenhuizen niet.”

Ziekenhuispersoneel en dieren

De traditie om thuis, in een park of zelfs op een terras vuurwerk af te steken, wint jaar na jaar aan populariteit. Jaarlijks belanden daarom ook meer en meer mensen in het ziekenhuis met zware brandwonden of oog- en handletsels. Nu de grote vuurwerkshows in steden en gemeenten zijn afgelast, zullen nog meer mensen geneigd zijn om zelf vuurwerk af te steken.  

Bart Somers: “We moeten echt vermijden dat ziekenhuizen en het verplegend personeel nog meer belast worden met extra patiënten. Dat hoeven ze er echt niet meer bij te krijgen. Bovendien zorgt vuurwerk ervoor dat er jaarlijks honderden dieren weglopen of zelfs sterven uit angst voor het knallende vuurwerk. Laat ons dit eindejaar zoveel mogelijk genieten met zo weinig mogelijk vuurwerk. ”


Bart Somers
Arenberggebouw
Arenbergstraat 7
1000 Brussel
E-mail
kabinet.somers@vlaanderen.be
Telefoon
02 552 69 00
Fax
02 552 69 01
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.