Nieuws

Zoeken op categorie

72 lokale besturen laten zich (ethisch) hacken door studenten

2020/07/02 |

Binnenlands Bestuur

2 juli 2020 - In huidige coronatijden wordt er meer en meer digitaal gewerkt. Dat geldt voor burgers en bedrijven, maar ook voor lokale besturen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft in april ruim twee miljoen euro extra steun uitgetrokken om de beveiliging van hun ICT-systemen te verhogen. 72 lokale besturen heb zich ondertussen aangemeld om zich ethisch te laten hacken door studenten van de Hogeschool West-Vlaanderen. 48 steden en gemeenten laten een ICT-veiligheidsaudit uitvoeren. Bart Somers: “Zoals we ze kennen gaan lokale besturen direct aan de slag met de middelen die we hebben vrijgemaakt. Een goede zaak, want ze moeten zichzelf zo goed mogelijk beschermen tegen cybercriminelen. De essentiële dienstverlening en de bescherming van privacygegevens van onze burgers moet altijd gegarandeerd zijn.”

Terug

Steden en gemeenten zijn de afgelopen periode meer dan ooit afhankelijk geweest van hun digitale systemen om de dienstverlening op punt te houden. Bart Somers: “De coronacrisis heeft hier echt voor een omslag gezorgd. Net zoals in het bedrijfsleven zullen veel lokale besturen ook na de coronacrisis vaker digitaal werken. Het heeft namelijk veel voordelen. Denk maar aan efficiëntere vergaderingen en minder verplaatsingen en files.”

Als er meer digitaal gewerkt wordt, is er natuurlijk een groter risico dat lokale besturen het slachtoffer worden van een cyberaanval. Cybercriminelen proberen munt te slaan met afpersingen via frauduleuze mails met malware of persoonlijke gegevensdiefstal.

Begin dit jaar werd de gemeente Willebroek nog het slachtoffer van cybercriminelen en uit de laatste doorlichting van Audit Vlaanderen bleek dat ethische hackers controle konden krijgen over de volledige IT-omgeving bij 24 van de 28 geanalyseerde besturen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers voorzag daarom extra financiële middelen voor lokale besturen om zichzelf en hun thuiswerkende medewerkers digitaal te beschermen. Het bedrag van ruim twee miljoen euro was bedoeld voor de uitbouw van een toolkit cybersecurity, de inzet van ethische hackers en een ICT-veiligheidsaudit bij lokale besturen.

Ethisch hacken en audit ICT-veiligheid

De steden en gemeenten reageren alvast enthousiast op de verschillende projecten.

Minister Somers: “Op twee maanden tijd hebben er zich al 48 lokale besturen aangemeld voor de audits en maar liefst 72 steden en gemeenten volgen het project rond ethisch hacken. Op die manier kunnen ze te weten komen waar ze kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen en kunnen ze zich beter beschermen. We hebben er alle belang bij dat onze lokale besturen beschikken over een robuust en veilig informaticasysteem.”

Voor het ethisch hacken wordt er samengewerkt met laatstejaarsstudenten  van de HOWEST uit de bacheloropleiding cyberveiligheid.  Op deze manier wordt er een brug geslagen tussen de cybersecurityspecialisten van morgen en de gemeenten. “We hopen studenten op deze manier ook te motiveren om hun expertise in hun professionele loopbaan ten dienste te stellen van de lokale besturen”, aldus minister Bart Somers.



Deel dit op

Bart Somers
Grote Markt 21
2800 Mechelen

Telefoon
015 29 78 15
Word lid van Open Vld
Laat je gegevens achter en krijg jouw lidkaart opgestuurd voor slechts 12,5 euro per jaar.