Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Nauwelijks overtreders na 1 maand trajectcontrole

 

Dinsdag 5 september 2017 – De evaluatie van de trajectcontrole op snelheid 1 maand na de invoering op twee trajecten in Mechelen oogt bijzonder positief. Zo goed als alle chauffeurs houden zich aan de opgelegde snelheid. “Het resultaat is beter dan verwacht. De investering nu al meer dan waard”, evalueert burgemeester Bart Somers.

 

De cijfers zijn het opvallendst voor de zone 70 langsheen de doortocht Hombeek. Zowel in de richting van Kapelle-op-den-Bos als in de richting van Mechelen, werden gedurende de hele maand augustus geen voertuigen geregistreerd die te snel reden. Op het tweede traject, aan de Liersesteenweg in de zone 50, capteerden de anpr-camera’s slechts 6 overtreders in de richting van Duffel en 1 in de richting van Mechelen. “Dat is ronduit spectaculair. De camera’s respecteren wel een kleine marge op de toegelaten maximale snelheid, maar toch hadden we dit resultaat nog niet verwacht. Vergeet niet dat we hadden aangekondigd om in augustus nog niet te verbaliseren! Overtreders kregen enkel nog maar een waarschuwingsbrief in de bus. De Mechelaars zijn dus gedisciplineerde chauffeurs, een voorbeeld voor Vlaanderen”, vindt nog Bart Somers. Sinds 1 september wordt er wel geverbaliseerd op de beide trajecten.

 

Ook in de andere snelheidszones zijn de resultaten op beide trajecten opvallend positief. Van de 40.000 voertuigen die langs de zone 30 tussen Bankstraat en Zennebrug passeerden, reed in de richting Kapelle 0,88% echt te snel, in de richting van Mechelen 0,41%. “Ook dat is een heel mooi resultaat. Vergeet niet dat de zone 30 klassiek het meeste overtreders telt. Het gemiddelde van de bemande snelheidscontroles in de zone 30 bedraagt zo’n 15%. 14,28% om precies te zijn voor de bemanden snelheidscontroles in verschillende zones 30 tijdens de laatste week van augustus. Een opvallend verschil!”, stelt Somers. In de zone 50 Hombeek registreerden de camera’s ook nauwelijks overtredingen. 6 slechts op 21000 voertuigen richting Kapelle en 1 op 20000 in de richting Mechelen.

 

Met deze resultaten halen we na 1 maand evaluatie zonder boetes reeds onze doelstelling: de snelheid wordt gerespecteerd door 99,5% van de chauffeurs. “Onze ambitie is nu om deze resultaten aan te houden en door te trekken naar de andere 12 trajecten die in de loop van dit najaar verder worden uitgerold”, besluit Somers.

 

Voor de invoering van de trajectcontrole brengt Stad Mechelen 59 nieuwe anpr-camera’s in stelling op 14 trajecten over een totale lengte van 20 km, een investering van 1,47 miljoen euro.