Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Nasrin Sotoudeh wordt ereburger van de stad Mechelen


7 mei 2019 – Op uitdrukkelijke vraag van Amnesty International heeft het college van burgemeester en schepenen – als eerste in ons land – Nasrin Sotoudeh symbolisch uitgeroepen tot ereburger van de stad Mechelen. Mechelen volgt daarbij het voorbeeld van Parijs en roept ook andere steden en gemeenten op om dit voorbeeld te volgen.

Op 12 maart jongstleden werd Sotoudeh veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen omdat ze het recht van vrouwen verdedigde om geen hoofddoek te dragen. Nasrin Sotoudeh (54) is advocate en één van de bekendste mensenrechtenactivisten uit Iran. In 2012 kreeg ze de belangrijke Sacharovprijs van het Europese Parlement.


“Mechelen is zuinig in het toekennen van het ereburgerschap en heeft geen traditie om internationale personaliteiten deze eer toe te kennen. Met Nasrin Sotoudeh maken we een doelbewuste en eenmalige uitzondering, omdat haar strijd de kern raakt van het samenlevingsmodel en de waarden waar onze stad voor staat”, zegt burgemeester Bart Somers.


Mechelen is immers een stad die rechtvaardigheid, menselijke waardigheid en de individuele vrijheid hoog in het vaandel voert. Mechelen heeft een open en positieve houding ten aanzien van culturele en levensbeschouwelijke diversiteit, maar zal juist daarom steeds waken over de gelijke kansen en rechten van al haar inwoners – inzonderheid over de rechten van vrouwen. Mechelen wijst segregatie af, ook segregatie op basis van gender.


In Mechelen kunnen ambtenaren een hoofddoek dragen. “Dit behoort tot de individuele keuzevrijheid. Maar tegelijk verdedigen we als eerste het recht van vrouwen om geen hoofddoek te dragen. De barbaarse behandeling van Nasrin Sotoudeh staat voor ons haaks op de grondwaarden van Mechelen. Ze zijn een belediging voor elke vrouw en een aanval op de vrijheid van alle vrouwen. Ook die in onze stad”, aldus nog Bart Somers.