Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Modernste ijspiste van het land komt in Mechelen

 

Woensdag 14 oktober 2015 – Voorbijgangers hebben vast en zeker al opgemerkt: er is gestart met de bouw van de nieuwe ijspiste aan Utopolis. In september 2016 moeten de werken afgerond zijn. De bestaande ijspiste in Leest blijft tot dan in gebruik.

 

Burgemeester Bart Somers is verheugd met de bouw van een nieuwe professionele ijspiste in Mechelen. “Recent nog openden we hier het nieuwe, moderne zwembad Nekkerpool en breidde bioscoop Utopolis uit met onder meer een vip-zaal. Allicht nog deze maand komt Artexis als nieuwe beheerder van de Nekkerhal ook nog eens naar buiten met de compleet vernieuwde Nekkerhal. Die dynamiek zorgt ervoor dat ik de Nekker op korte tijd zie uitgroeien tot de leisure site van Mechelen bij uitstek. Dat is echt fantastisch!”, zegt Somers.

 

Het stadsbestuur kiest uitdrukkelijk voor beeldkwaliteit en stelde daarom hoge eisen aan de architecturale kwaliteit van het nieuwe gebouw. “We wilden nadrukkelijk geen golfplaten boîte. Daarom werd een eerder, voor ons te eenvoudig ontwerp afgewezen. Dat scheelde wat in de timing, maar de Nekkersite is een zichtlocatie. Ook buiten de vesten streven we naar het stedenbouwkundig kwaliteitsniveau van de binnenstad. Nekkerspoel-Borcht is toch een toegangspoort tot de stad”, aldus nog Bart Somers.

 

Volgens schepen van sport Walter Schroons wordt de nieuwe ijspiste een grote publiekstrekker. “De ijspiste zal voldoen aan alle internationale normen qua afmetingen en kwaliteitseisen. Hier zullen vanaf volgend schaatsseizoen internationale matchen en tornooien plaatsvinden. Daarom moeten we in september kunnen openen. Het wordt de modernste ijsinstallatie van België, waarbij het ecologische aspect alle aandacht krijgt. Daardoor wordt Mechelen zonder twijfel het mekka van de Belgische schaatssport”, zegt Schroons.

 

Met een oppervlakte van 3800 m² wordt de nieuwe ijspiste dubbel zo groot als de oude ijspiste in Leest. Het lijdt geen twijfel dat de nieuwe ijspiste ook zal zorgen voor een boost in het ledenbestand van de clubs die nu verbonden zijn aan de ijspiste in Leest. “Naast ijshockeyclub ColdPlay Mechelen en Curling Club Mechelen, kwam daar vorig jaar al een kunstschaatsclub bij (Hivernia) en zal er op de nieuwe locatie tevens gestart worden met een shorttrackclub. Wij gaan uit van een verdubbeling van het aantal leden voor die clubs. En ook de recreatieve schaatsers kunnen hier naar hartenlust schaatsen”, vult schepen Schroons aan.

 

De nieuwe ijspiste is een privaat initiatief van Ice Skating Center Mechelen, sinds 2010 de uitbater van de ijspiste in Leest. Met de nieuwe ijspiste is een investering gemoeid van 3,8 miljoen euro. De ijspiste zal gebouwd worden op grond van de stad die de initiatiefnemers krijgen via een recht van opstal. De stad voorziet voor heel het project een investeringstoelage van 500 000 euro. Vlaanderen kent aan het project een subsidie toe van 380 000 euro.

 

ijspiste2