Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Meerderheid steunt Open Vld-resolutie over protesten in Oekraïne

20 december 2013 – De Kamer heeft quasi unaniem de hoogdringende behandeling van de Open Vld-resolutie over de protesten in Oekraïne goedgekeurd. Open Vld-Kamerleden Bart Somers, Vincent Van Quickenborne en Willem-Frederik Schiltz vragen de regering om op Europees niveau aan te dringen op sancties tegen het Oekraïense regime.

 

Sinds november protesteren Oekraïense burgers op het Maidanplein in Kiev tegen de weigering van hun regering om een associatieverdrag met de Europese Unie te ondertekenen. Maar het protest gaat dieper: de manifestanten komen ook op voor hun fundamentele vrijheden en burgerrechten, zoals een transparante democratie en een eerlijke rechtstaat.

Somers, Van Quickenborne en Schiltz trokken naar Kiev om de betogers een hart onder de riem te steken en allerlei contacten te leggen met politici, journalisten, diplomaten en mensen uit het middenveld.

Sancties tegen gebruikte geweld

In een resolutie vragen de Open Vld-Kamerleden aan de regering om op Europees niveau aan te dringen op sancties voor de president, zijn regering en hun entourage indien er opnieuw geweld wordt gebruikt tegen vreedzame manifestanten. Het gaat dan om een inreisverbod en de bevriezing van financiële tegoeden.

De Kamerleden willen eveneens dat de Europese Unie een strakke deadline hanteert in de onderhandelingen over het associatieverdrag met Oekraïne en dat de EU bemiddelt om meerderheid, oppositie en middenveld opnieuw rond te tafel te brengen. Tot slot vragen ze de regering om het gebruikte geweld te veroordelen, een onafhankelijk onderzoek in te stellen, de verantwoordelijken te sanctioneren en de opgesloten manifestanten vrij te laten.

De resolutie verwierf een brede steun onder de meerderheidspartijen en de Kamer stemde quasi unaniem voor de hoogdringende behandeling. Somers, Van Quickenborne en Schiltz hebben dus goede hoop om hun resolutie spoedig in de commissie en plenaire zitting aan te nemen.