Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Mechelse aanpak inspireert grootstad

 

Donderdag 7 april 2016 – Sinds vorig jaar controleert de politie van Mechelen-Willebroek intensief op de overlast die veroorzaakt wordt door pizzakoeriers en andere thuisleveranciers. Die aanpak inspireert nu ook de stad Gent. “Het is niet de eerste keer dat andere steden naar Mechelen kijken om hardnekkige overlast- of veiligheidsissues efficiënter aan te pakken”, zegt burgemeester Bart Somers.

 

Het plan ‘aanpak bromfietsers en commerciële leveringen’ heeft een gedragswijziging tot doel, bij zowel zaakvoerders als bromfietsbestuurders. “We werken preventief en repressief en betrekken ook de sector zelf en partners zoals de RVA, voor de controle op zwartwerk. Daarmee is onze aanpak van de pizzakoeriers opnieuw een voorbeeld van een integrale benadering van een overlastprobleem, waarvoor Mechelen inmiddels bekendstaat.

 

Voorlopig werkt alleen Mechelen systematisch op dit fenomeen. “Vanaf april verankeren we dit actieplan in onze werking en controleren we met politie, preventie en andere partners het hele jaar door. Alleen dan kunnen we in de diepte werken aan een mentaliteitsverandering”, beseft Somers.

 

Stad Gent gaat nu het Mechelse actieplan bestuderen om het  in het najaar ook te implementeren in Gent.  De burgemeester verwacht dat ook andere Vlaamse steden en grootsteden snel zullen volgen. Zo ging het immers ook met eerdere creatieve vormen van Mechelse maatwerk in de strijd tegen stedelijke overlastproblemen. “Ik verwijs naar ons Neroproject, ons ANPR-cameranetwerk, het grote broerproject, de GAS-afwikkelingen voor parkeren en controle op de autoluwe zone. Van dat laatste worden de toepassingen en stroomdiagrammen zowat in heel België opgevraagd”, aldus nog Somers.

 

Mechelen wil zich ook in de toekomst verder profileren als kwalitatieve referentiestad voor het efficiënt en pragmatisch aanpakken van diverse vormen van stedelijke overlast- en veiligheidsvraagstukken.