Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Mechelen wordt allereerste Wi-Free stad van België

Vanaf april 2015 rolt Telenet in Mechelen binnen de stadsmuren een groot, slim wifi netwerk uit: het zogenaamde ‘Wi-Free’ . Een primeur, want Mechelen is daarmee de eerste stad in heel België waar iedereen op elk moment zal kunnen surfen op het snelle, slimme én gratis wifi netwerk. De vernieuwing betekent enorme mogelijkheden om Mechelen uit te bouwen als slimme stad, waar burgers, toeristen en bedrijven zullen kunnen genieten van tal van online toepassingen.

 

Mechelen bijt de spits af

De investeringen kaderen in ‘De Grote Netwerf’, het ambitieus meerjarenplan van Telenet waarbij de komende vijf jaar 500 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de uitbouw en verbetering van het netwerk. Mechelen is pilootstad voor de uitrol van een vernieuwd wifinetwerk, dat uitgebreider, sneller en slimmer wordt dan ooit.  “Het is onze ambitie om binnensteden – met name de commerciële en toeristische omgevingen – volledig af te dekken met ‘Wi-Free’, zoals we dit slimme netwerk noemen. Telenet sloot in dit kader een overeenkomst met Mechelen, dat tegen het voorjaar van 2015 de spits mag afbijten. Dan zal het commerciële centrum volledig voorzien zijn van wifi. We plaatsen hiervoor extra hardware op de Bruul, de IJzerenleen, Hoogstraat, Grote Markt, en Veemarkt. Samen met het al bestaande homespotnetwerk in de Mechelse binnenstad realiseren we zo het grootste aansluitend en performant wifi-netwerk in België”, vertelt Telenet.Slimme stad

Dankzij het vernieuwde Wi-Free netwerk, nemen Telenet-klanten als het ware hun internet mee waar ze gaan en genieten ze altijd van de beste connectiviteit. Voor burgers, toeristen en bedrijven bieden zich heel wat ambitieuze mogelijkheden aan:

  • een buitenlandse toerist verplaatst zich vaak met mobiele toestellen. Via een gratis downloadbare app kunnen toeristen de stad ontdekken en blijven ze gespaard van hoge roamingkosten. De toerist kan continu online zijn en de mobiele stadswebsite en apps gebruiken als informatie- en inspiratiebron om zich door de stad te bewegen. Hij kan zelfs overal en onmiddellijk zijn belevingen delen via sociale media.
  • de communicatie met burgers, bedrijven en bezoekers kan meer en meer digitaal gebeuren, wat een snellere dienstverlening op maat faciliteert. Denk aan een mobiele applicatie voor burgers om problemen of vragen direct door te geven aan de stadsdiensten, als de ‘oren en ogen’ van de stad. Online toepassingen verhogen de interactie tussen stad en burger, waarbij de stad bijvoorbeeld burgers ook regelmatig online kan bevragen.
  • met een digitaal communicatieplatform en bijhorende apps verhoogt Mechelen de sociale integratie en participatie van inwoners. Langs online kanalen kunnen burgers, bedrijven, scholen en bezoekers informatie inwinnen bij stadsdiensten en met de stad interageren over zaken zoals sport, cultuur en vrijetijdsactiviteiten. Zo krijgen burgers meer kennis over én inspraak in de stadsdiensten en politiek.
  • Inzake mobiliteit kunnen online toepassingen burgers en bezoekers realtime informatie verschaffen over beschikbaarheid van parkeerplaatsen en worden opstoppingen vermeden. Realtime verkeersapplicaties zorgen voor vlottere verkeersstromen, enz.
  • Lokale handelszaken kunnen klanten indien gewenst gericht op de hoogte brengen over tijdelijke aanbiedingen en promoties op basis van hun locatie (zogenaamde ‘location based services’).
  • Doordat het netwerk in de hele binnenstad beschikbaar wordt, kunnen open data worden ontsloten en geheel nieuwe applicaties worden ontwikkeld. Zo kunnen kruisbestuivingen ontstaan omdat heel wat instanties eenvoudig met elkaar geconnecteerd kunnen worden.

“Wij zijn fier dat een toonaangevend bedrijf als Telenet zijn thuis heeft in Mechelen, en dat we als eerste stad de mogelijkheden van hun slim ‘wifideken’ mogen ontdekken. De nieuwe mogelijkheden zijn quasi oneinding en bevorderen de evolutie van Mechelen naar een echte ‘smart city’. Door nieuwe technologie intelligent in te zetten, bouwen we Mechelen uit als efficiënte, duurzame, spaarzame en innovatieve stad; kortom een ‘slimme’ stad. Intelligente toepassingen zullen het leven in ‘slimme steden’ aangenamer maken, en zorgen voor een hogere levenskwaliteit. Dat wordt in de toekomst nog belangrijker als je weet dat volgens prognoses van de Verenigde Naties tegen 2050 70 % van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving zal wonen”, zegt Bart Somers, burgemeester van Mechelen.

 

Hoe werkt WiFree?

Telenet klanten moeten zich slechts één keer aanmelden om gebruik te kunnen maken van het gratis wifi netwerk. Daarna wordt het toestel telkens automatisch verbonden met het WiFree netwerk. Het onderscheid tussen home- en hotspots verdwijnt zo. In de plaats komt dus één groot, slim netwerk: het WiFree netwerk. Ook niet-Telenet klanten kunnen hiervan gratis gebruik maken gedurende 1 uur per dag.

 

Digitale stad

De Dijlestad bewees eerder al dat het de digitale boot niet heeft gemist:

  • Mechelen.be werd in 2010 en 2011 verkozen tot beste stedelijke website
  • Agoria-award 2010 voor meest gebruiksvriendelijke E-gov project van België
  • Prijs voor Digitale Communicatie 2012 van vzw Kortom
  • Twitterpagina voor politie en wegenwerken
  • Eerste webcamloket ter wereld (februari 2012)
  • Eerste stad met digitale stempel, die attesten van een wettelijke digitale handtekening voorziet en zijn legale waarde behoudt bij het printen
 • Webcamloket