Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Mechelen plant grootste boom ooit

23 maart 2015 – Dikke linde pronkstuk nieuwe Botermarkt

10 nieuwe uit de kluiten gewassen bomen kleuren binnenkort de heraangelegde Botermarkt groen.

Pronkstuk is een linde van 90 cm omtrek. “In taille de grootste boom die we in Mechelen ooit hebben geplant”, zegt burgemeester Bart Somers.

 

Het Mechels stadsbestuur wil dat het nieuwe groen meteen prominent aanwezig is in het straatbeeld en kiest daarom bij stadsvernieuwingsprojecten steevast voor dikke bomen. “Anders moeten we jaren wachten vooraleer de bomen hun meerwaarde brengen”, motiveert Somers.

 

De linde is een Tilia Cordata Rancho met plantmaat 80/90. Hij heeft dus een omtrek van 80 à 90 cm. “Dat is nog een pak meer dan de dikke bomen die we enkele jaren geleden hebben aangeplant op de Keldermansvest (plantmaat 40) of op het Sint-Romboutskerkhof (plantmaat 60). Met 8 à 9 meter hoogte is hij misschien niet de hoogste, maar zeker de breedste levende boom die we in Mechelen ooit hebben geplant ”, zegt Bart Somers. Oudere bomen kosten natuurlijk een pak meer. Deze linde is al tien jaar oud en kost 5.307 euro, geplaatst.

 

De andere bomen in rij op de Botermarkt zijn van het type Prunus Sargenti Rancho. Dat zijn meerstammige bomen met een hoogte eveneens tussen de 8 en 9 meter. Ook zij werden eerder deze maand nieuw aangeplant.

 

De volgende dikke bomen hebben bestemming Vijfhoek. Daar komt er boombunker van 14 bomen van het type Platanus Acerifolia hispanica met een diameter van 60 cm.

De nieuwe bomen op de Bruul zijn een combinatie van de Prunus en de Magnolia Heaven Scent, alle met een omvang van 30 tot 40 cm.

fotoboom