Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Mechelen finalist voor Europese duurzaamheidsprijs


12 April 2019 – Onze stad is finalist voor de European Green Leaf Award 2020. Met die prijs beloont een jury van de Europese Commissie de steden voor hun inspanningen rond duurzaamheid en levenskwaliteit.

Andere genomineerden in de categorie tot 100.000 inwoners zijn de Finse stad Lappeenranta en het Ierse Limmerick. De European Grean Leaf Award (EGLA) is een prestigieuze Europese onderscheiding. Hij is ontstaan in de schoot van de European Green Capital Award voor de grotere Europese (hoofd)steden. Het is al uitzonderlijk dat een Belgische stad het schopt tot de shortlist. In 2018 won Leuven als eerste Belgische stad ooit de prijs, samen met de Zweedse stad Växjö. Dit jaar gaat de prijs naar Horst aan de Maas in Nederland en Cornellà de Llobregat in Spanje. Gisteren werden de nominaties voor de EGLA 2020 bekendgemaakt.

“Tientallen Europese steden strijden jaarlijks om de onderscheiding. In 2020 kan Mechelen tot dat kransje behoren. 1 kans op 3. Dit is een bijzondere erkenning voor onze inspanningen op het vlak van duurzaamheid. Wie de prijs op zak steekt wordt zonder meer groene ambassadeur voor de hele EU. Als finalist wordt Mechelen ook lid van het European Green Leaf netwerk. Deze nominatie onderstreept andermaal het toenemend belang van onze stad in Europa”, zegt een trotse burgemeester Bart Somers.

Mechelen is de enige kandidaat uit België die kans maakt op de prijs. “Dit betekent dat wij van alle 12 indieners de beste zijn op de domeinen duurzame stedelijke mobiliteit, publieke ruimte, maar ook op het vlak afvalbeleid en circulaire economie. In wezen is dit een erkenning voor de manier waarop wij duurzame groei realiseren en burgers daarbij betrekken”, weet schepen van Klimaat en Milieu Marina De Bie. Vorig jaar was Mechelen ook al eens finalist. Toen strandden we ergens in de top 5.

Propvolle prijzenkast

De prijzenkast van Mechelen barst stilaan uit haar voegen. De voorbije jaren won de stad tal van nationale en internationale prijzen op uiteenlopende beleidsdomeinen. Op 19 juni mag Mechelen zijn kandidatuur gaan verdedigen in Oslo. Op 20 juni maakt de Europese Commissie de laureaat bekend. De winnaar van de EGLA ontvangt 75.000 euro.