Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Mechelen en Gent hebben beste publieke ruimten van Vlaanderen

 

Donderdag 30 maart 2017 – Op  het Congres Publieke Ruimte in Mechelen werd gisteren de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte voor de tiende keer uitgereikt. De onderscheiding ging naar de stad Gent voor de transformatie van de voormalige textielfabriek De Porre tot een veelzijdig buurtpark. De jubileumeditie van de Prijs Publieke Ruimte kreeg extra weerklank door de uitreiking van de eerste publieksprijs Publieke Ruimte. Die ging naar Mechelen waar op een voormalig parkeerterrein in de binnenstad de Rik Wouterstuin tot stand kwam.

 

Met de jaarlijkse onderscheiding moedigt het kenniscentrum Infopunt Publieke Ruimte gemeentebesturen en andere opdrachtgevers aan om werk te maken van kwaliteitsvolle leefomgevingen. “De prijs is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap”, zegt juryvoorzitter Jan Vilain. “Door werk te maken van kwaliteitsvolle publieke ruimten kunnen steden en gemeenten immers veel bieden aan hun inwoners maar ook aan middenstand en horeca, investeerders en toeristen. Bovendien kan een doordachte inrichting van de openbare ruimte bijdragen om andere doelstellingen te halen op vlak van klimaat, gezondheid, citymarketing of mobiliteit.”

 

De genomineerde projecten voor de tiende Prijs Publieke Ruimte waren Spoor Oost (Antwerpen), de Kunstkerk Bossuit (Avelgem), De Porre (Gent), de Kapucijnenvoer (Leuven) en de Rik Wouterstuin (Mechelen). Elke laureaat ontvangt een grote betontegel waarop alle informatie over het project is geprint. Via een QR-code kunnen bezoekers alle achtergrondinformatie krijgen over het betreffende project. De tegels worden binnen afzienbare tijd ingehuldigd op de verschillende locaties.

 

De textielfabriek De Porre in Gentbrugge sloot in 1980 de deuren waarna de stad Gent de terreinen opkocht. Enkele jaren geleden werd op de voormalige fabriekssite een boeiend buurtpark ingericht waar veel te zien en te beleven valt. De jury van de Prijs Publieke Ruimte is onder de indruk dat  alle ingrepen weloverwogen en met respect voor de industrieel-archeologische identiteit van de plek zijn gebeurd. De interactie tussen de veelheid aan omringende functies (sportschool, woonzorgcentrum, toekomstige woningen) en een gemeenschappelijke ruimte maken volgens de jury van De Porre een topvoorbeeld van hedendaags stedelijk leven. Jan Vilain: “In de tien jaar dat we de Prijs Publieke Ruimte uitreiken, werd Gent maar liefst negen keer genomineerd. Dat toont aan dat Gent een voorbeeldfunctie heeft. Het nieuwe circulatieplan is een verdere stap in die ontwikkeling waardoor Gent op hetzelfde niveau komt als Europese topsteden zoals Kopenhagen, Lyon of Barcelona.”

 

Schepen Sven Taeldeman nam tijdens het congres de onderscheiding in ontvangst. “We zijn bijzonder trots om zo vaak genomineerd te zijn geweest, maar toch bleef het gevoel hangen dat Gent een beetje de Poulidor van de Prijs Publieke Ruimte was. Door vandaag de onderscheiding te ontvangen, is die ban doorbroken. Vanaf volgend jaar is Gent gaststad voor het Congres Publieke Ruimte, wat voor ons bestuur een extra stimulans is om op de ingeslagen weg verder te gaan en te blijven investeren in een aantrekkelijke en warme stad.”

 

“Mechelen maakt centrum luchtig en levendig”

Mechelen onderging de afgelopen twintig jaar een ware metamorfose. De grijze provinciestad van weleer is tegenwoordig een aantrekkelijke stad voor bewoners en bezoekers. Jan Vilain: “Mechelen slaagt erin om zuurstof te brengen in de dichtbebouwde historische binnenstad, dankzij het openleggen van de vlieten en het creëren of toegankelijk maken van groene ruimten. Dat past in een duidelijke beleidsvisie om de stad luchtig en levendig te maken voor bewoners en bezoekers.” De Rik Wouterstuin is onderdeel van een ruimer parken- en tuinenplan en ook hier ligt zo’n vlietje. Burgemeester Bart Somers: “De publieke ruimte is de barometer van het stadsleven. De tendensen die zich hier afspelen zijn de voorbode van positieve of negatieve ontwikkelingen op maatschappelijk vlak. Door meer water en groen in de stad te brengen, geven we de publieke ruimte terug aan de bewoners en maken we van Mechelen een aangename stad voor iedereen. We zijn dan ook bijzonder trots om drie jaar op rij gaststad te zijn geweest voor het Congres Publieke Ruimte.”

 

Schepen van Natuur en Groenontwikkeling Marina De Bie ziet de prijs in eerste plaats als een appreciatie voor de grote inspanningen die het stadsbestuur van Mechelen doet op het vlak van parken en tuinen: “We investeren fors in de creatie van toegankelijk groen in de buurt van elke Mechelaar, met veel aandacht voor de eigenheid voor de buurt waarin de nieuwe parken liggen. De Rik Wouterstuin is hier een mooi voorbeeld van: een kleine oase van rust en ontspanning in de bruisende kern van onze stad. Een eerbetoon aan een van onze bekendste artiesten – gekoppeld aan de urban art van Gijs Vanhee  – , en tegelijk een speelplek voor de kinderen uit de buurt. Ik ben dan ook zeer blij dat het publiek zelf ons deze prijs heeft toegekend. Ik wil daarnaast ook uitdrukkelijk de ontwerper Okra en aannemer Houwelyckx bedanken voor de goede samenwerking.”

 

 

Rik Wouterstuin - publieksprijs publieke ruimte Stad Mechelen

DSCF3932

Rik Wouterstuin, Stad Mechelen 2017