Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Hoog tijd voor sancties tegen Oekraïense regime

23 januari 2014 – “Europa moet een krachtig signaal uitzenden en sancties tegen Oekraïne overwegen.” Open Vld-Kamerleden Somers, Schiltz en Van Quickenborne reageren verontwaardigd over de ontsporing van de protesten in Kiev.

 

De Oekraïense autoriteiten loodsten afgelopen week in ijltempo een wet door het parlement die de vrije meningsuiting en het recht op manifesteren ernstig beknot. Sindsdien glijdt het land af in een spiraal van geweld.

Onaanvaardbaar geweld

Vincent Van Quickenborne uitte in De Kamer zijn ongenoegen tegenover minister van Buitenlandse Zaken Reynders. “Al op 12 december vroeg Bart Somers de minister om actie te ondernemen en de Europese Unie te overtuigen tot sancties over te gaan. We dienden vervolgens een resolutie in die over de partijgrenzen heen op heel wat steun kon rekenen. Mijnheer de minister, de tijd is aangebroken om in actie te schieten.”

“Het is onaanvaardbaar dat de Oekraïense autoriteiten geweld gebruiken tegen hun eigen bevolking. Er vallen doden, de totale escalatie dreigt. En dat in een land dat grenst aan de EU en deel uitmaakt van allerlei internationale organisaties die democratie en vrijheid hoog in het vaandel dragen”, aldus de Open Vld-Kamerleden.

Krachtig Europees signaal

Somers, Schiltz en Van Quickenborne vinden het hoog tijd om een krachtig Europees signaal uit te zenden. “Het is teleurstellend dat de EU afwezig blijft, praat maar niet handelt, terwijl Oekraïne in brand staat. De VS daarentegen geeft wel duidelijk aan bereid te zijn sancties te treffen.”

Concreet vraagt Open Vld dat de ministerraad sancties moet opleggen aan het Oekraïense regime en stelt voor om een Europese vertegenwoordiger naar Kiev te sturen om te bemiddelen tussen president en oppositie.

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders gaf aan de optie van sancties niet ongenegen te zijn, maar wees op het feit dat de Europese ministerraad met unanimiteit beslist. Reynders verwees ook naar de komende EU-Rusland top. De Europese leiders moeten daar klare taal durven spreken volgens de minister, want Oekraïne moet met zowel de EU als Rusland goede relaties kunnen onderhouden.