Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Groep Mechelen is Lokale Overheidsorganisatie van het Jaar

 

Dinsdag 14 maart 2017 –  Groep Mechelen, bestaande uit de diensten van de stad en het Sociaal Huis, werd zonet uitgeroepen tot ‘Lokale Overheidsorganisatie van het Jaar’. Deze prestigieuze award is een initiatief van EY, BNP Paribas en De Tijd / L’Echo en wil de onmisbare en ondersteunende kracht van overheidsorganisaties onder de aandacht brengen.

 

Rudi Braes, CEO en voorzitter EY België: “Overheidsorganisaties kunnen zich onderscheiden door klantgerichte en efficiënte dienstverlening. Doeltreffende en innoverende overheidsorganisaties komen zowel burgers als bedrijven ten goede en dragen bij tot de groei en welvaart van de Belgische economie. Net zoals met de prestigieuze awards ‘Onderneming van het Jaar’ en ‘Beloftevolle Onderneming van het Jaar’, willen we met deze prijzen uitmuntende overheidsorganisaties belonen en anderen motiveren hun voorbeeld te volgen.” Burgemeester Bart Somers reageert erg enthousiast: “De jongste jaren valt Mechelen voor diverse aspecten van het beleid in de prijzen. De World Mayor Prize en de titel van Lokale Overheidsorganisatie van het Jaar zijn daarbij onbetwiste topbekroningen op het werk van de hele organisatie. Namens het hele stadsbestuur wil ik dan ook alle ambtenaren van Groep Mechelen van harte bedanken voor hun dagelijkse inzet om ten dienste van de Mechelaars het beste van zichzelf te geven.”

 

Ook schepen en voorzitter van het Sociaal Huis Koen Anciaux hecht eraan alle medewerkers te bedanken voor hun waardevolle inzet: “Dag in dag uit doen ze hun best om Mechelen om te toveren in een levenskrachtige samenleving, zonder ook maar iemand uit te sluiten. Mechelen is een weerspiegeling van onze organisatie. Deze prijs is zeer verdiend.”

 

 

Drie prijzen, tien genomineerden

 

Voor deze editie werden tien overheidsorganisaties genomineerd in drie categorieën: ‘Federale Overheidsorganisatie van het Jaar’, ‘Regionale Overheidsorganisatie van het Jaar’ en ‘Lokale Overheidsorganisatie van het Jaar’. Uit deze drie categorieën werd ook een overkoepelende winnaar gekozen. Groep Mechelen was net zoals Lokaal Overheidsbedrijf Aalst, Stad Antwerpen en Stad Deinze finalist in de categorie ‘Lokale Overheidsorganisatie’.

 

Mechelen profileerde zich voor dit initatief als volgt:

 

Samen en via gedurfde keuzes slaagt de Groep Mechelen erin om van haar stad een bron van inspiratie  te maken. Deze uitstraling is gelukt door het centraal stellen van de 86 000 Maneblussers met wortels in 138 landen. Intense inzet op innovatie en het verbinden van burgers, bedrijven, verenigingen, partijen en ambtenaren heeft een positieve dynamiek op gang gebracht. Deze aanpak resulteert in een uniek Mechels verhaal dat tot ver buiten de grenzen van de Dijlestad bewondering en navolging afdwingt.

 

Tijdens een prestigieus event in het Square Brussels Meeting Center werden op 14 maart 2017 de awards uitgereikt.

 


Max Jadot van BNP Paribas Fortis en Marc Hendrickx eerste schepen Mechelen

Selectieprocedure

 

In oktober werden alle overheidsorganisaties uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor één van de ‘Overheidsorganisatie van het Jaar’-prijzen. Uit deze kandidaten koos de Academische Raad de finalisten per categorie. Daarop volgde een uitvoerig inhoudelijk interview bij elke finalist. De genomineerden kregen vervolgens ook de kans om zich voor te stellen voor een onafhankelijke en deskundige jury, die op basis van die finale evaluatie de laureaten van deze editie selecteerde. Overheidsorganisaties die zich kandidaat stelden, werden door een onafhankelijke jury beoordeeld op strategie, klantgerichtheid, effectiviteit, efficiëntie, betrouwbaarheid, duurzaamheid, wendbaarheid, innovatie en samenwerking.

 

De onafhankelijke jury bestond uit een selectie van topfiguren uit de private sector (‘captains of industry’) en werd voorgezeten door Michèle Sioen (voorzitster van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). De leden van de jury waren Jan Callebaut (CEO WHY5Research), Virginie Dufrasne (gedelegeerd bestuurder Lixon), Vincent Reuter (gedelegeerd bestuurder Union Wallonne des Entreprises), Lutgart Van den Berghe (executive director Guberna) en Johan De Muynck (algemeen directeur Zorgbedrijf Antwerpen en ‘Overheidsorganisatie van het Jaar’).