Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Financial Times promoveert Mechelen tot eerste toekomststad van Vlaanderen

 

Dinsdag 13 februari 2018 – Voor de tweede  keer op rij domineert Mechelen  de lijst van Europese steden van de toekomst in het in het internationale zakenblad fDi Magazine. Deze lijst wordt elke twee jaar gepubliceerd.

 

fDi Magazine is een bijlage van de Britse kwaliteitskrant Financial Times die zich heeft gespecialiseerd in het melden van zakelijk en financieel nieuws. Elke twee jaar wordt de top van de Europese steden en regio’s van de toekomst in de bloemetjes gezet. Daarvoor hanteert de redactie verschillende toekomstgerichte categorieën zoals economisch toekomstpotentieel, inzet van slimme technologie, ondernemingsklimaat en levenskwaliteit. In 2016 dook Mechelen voor de eerste keer op in deze internationale ranking met drie vermeldingen in de categorie microsteden. Dat zijn de Europese steden onder de 100.000 inwoners. “Dit jaar doen we nog beter. We komen in liefst 4 categorieën aan bod. En ook in positionering schuiven we op. Voor de categorie connectivity staan we zelf op de eerste plaats!”, aldus een trotse burgemeester Somers.

 

 

Het economisch belang van deze rankings kan nauwelijks overschat worden. Dat beseft ook schepen van economie Katleen Den Roover. ““Voor de tweede keer op rij wordt voor een mondiaal publiek duidelijk dat Mechelen beschikt over de meeste troeven om de uitgelezen locatie voor ondernemingen in Vlaanderen te worden, nu en in de komende decennia. De centrale ligging, de bereikbaarheid, de relatief goedkopere vastgoedmarkt en het grote recruteringsgebied, ook voor kennismedewerkers en creatievelingen, maken Mechelen interessant om nu in te investeren.”

 

 

4 keer prijs!

 

 

Mechelen haalt de zesde plaats in de categorie ‘Micro European Citis of the future 2018/2019. Zij is de eerste stad van het Europese vasteland in deze categorie! Voor economisch potentieel behaalt Mechelen een tiende plaats. Zoals gezegd domineert Mechelen in de ranking van connecitiviteit. Dat heeft vooral te maken met multimodale bereikbaarheid. In de categorie ‘fdi strategy’ behaalt Mechelen de vijfde plaats.

 

 

Toekomstlocatie

 

 

Daarmee behoort Mechelen volgens deze buitenlandse krant tot de top van de Europese kleinere steden. “Dat is zonder meer indrukwekkend. Het is een erkenning voor het gevoerde beleid de voorbije jaren. Maar bovenal is het toch een economische opsteker. Het betekent dat onze stad nog nadrukkelijker op de internationale radar staat te knipperen als ideale toekomstlocatie voor nationale en internationale investeerders. Evident houdt dat op termijn voor Mechelen een socio-economische return in”, zeggen zowel burgemeester Somers als schepen De Roover. De vermeldingen in de Financial Times zijn ook van onschatbare waarde voor het imago van de stad Mechelen. Uiteraard gaat de meeste aandacht naar de Europese miljoenensteden. De enige andere Vlaamse stad die ook in de lijstjes opduikt is Antwerpen, met drie vermeldingen in de categorie van ‘large European Cities’.  Maar voor fDi is Mechelen met afstand de belangrijkste centrumstad van Vlaanderen waar het gaat om economisch potentieel.