Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Filevorming voorkomen door overleg

 

Dinsdag 29 november 2016 – Burgemeester vraagt minister om werken vooraf aan te kondigen. Om te voorkomen dat Mechelen nog eens ten prooi valt aan een totaal verkeersinfarct vraagt burgemeester Bart Somers aan minister van mobiliteit Ben Weyts om lokale besturen voortaan tijdig te verwittigen bij nakende wegwerkzaamheden.

 

 

Vorige maandag (21 november) werd Mechelen tijdens de avondspits plots geconfronteerd met een nooit geziene filevorming op de vesten. Op de Leuvensesteenweg liep de file zelfs tot in Leuven. Oorzaak waren belijningswerken ter hoogte van het Koning Albertplein en omgeving te Mechelen in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van het Vlaams Gewest.

 

“Het is onbegrijpelijk dat deze werken gebeurden zonder voorafgaande verwittiging aan het lokale bestuur waar de werken plaatsvinden. Noch de lokale politie, noch het stadsbestuur werden door AWV verwittigd. Dat is onverantwoordelijk. De filevorming ging immers niet enkel ten koste van de vlotheid van het verkeer, maar bracht ook de veiligheid van jonge kinderen, scholieren en automobilisten in het gedrang. Daarom is een voorafgaande verwittiging een minimum. Nog beter zou zijn om vooraf overleg te plannen met het lokaal bestuur. Zo kunnen we samen tijdig een minder hinderplan opmaken”, vindt Bart Somers.

 

In het belang van zijn stad en andere lokale besturen heeft Bart Somers de minister daarover vandaag een parlementaire vraag gesteld. “Mijn oproep gaat ook uit naar andere overheden en nutsmaatschappijen. Door voorafgaandelijk bilateraal overleg kunnen we veel fileleed en potentieel gevaarlijke situaties voorkomen”, aldus nog Somers.