Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

Eerste succes in strijd tegen nieuwe roesrage – politie neemt 13 flessen lachgas in beslag


2 augustus 2019 – De Lokale politie Mechelen-Willebroek heeft woensdag een chauffeur die tijdens het rijden lachgas gebruikte uit het verkeer geplukt. Een primeur voor Mechelen. Het gebruik van lachgas veroorzaakt een roeseffect en betekent daarmee een gevaar voor bestuurders in het verkeer. 13 flessen van het spul werden in beslag genomen.


Woensdagavond 31 juli 2019 omstreeks half zeven trekt een bestuurder van een personenwagen met Nederlandse nummerplaat op de Edgard Tinellaan de aandacht van een anonieme patrouilleploeg. De chauffeur houdt tijdens het rijden een opgeblazen ballon in de mond! In de Sint-Katelijnestraat houdt de bestuurder halt en verlaat zijn voertuig met de opgeblazen ballon in de mond en een gasfles in de hand. Politie gaat over tot interceptie van de man en controle van het voertuig. In de kofferruimte van de wagen worden nog 12 flessen aangetroffen. Van de in totaal 13 flessen – met een inhoud van 2,7 liter – zijn er 5 nog gevuld en 8 leeg. De 19-jarige bestuurder, woonachtig in Nederland, zegt dat hij onderweg is naar een feestje waar het lachgas dient om te inhaleren en een roeseffect te bekomen. Op basis van de Algemene Bestuurlijke Politieverordening worden de flessen in beslag genomen met het oog op vernietiging.


Het gebruik van lachgas is een relatief nieuw fenomeen. Het wordt meestal door jongeren oneigenlijk gebruikt voor het roeseffect dat het genereert. “De laatste tijd treffen we verspreid in de stad regelmatig lege ampullen lachgas aan die als zwerfvuil worden achtergelaten. Een doorn in het oog van vele bewoners en onze onderhoudsteams”, zegt burgemeester Bart Somers. Uit vaststellingen van verkeersongevallen in Vlaanderen blijkt bovendien dat er geregeld flessen (groot formaat) lachgas in het voertuig worden aangetroffen. Toch is het een legaal product. “Om het probleem van het oneigenlijk gebruik ervan kordaat te kunnen aanpakken, moeten we als overheid dus creatief uit de hoek komen”, zegt Somers. “Daarom hebben we onze ABP uitgebreid met een verbod op het verhandelen en gebruiken van lachgas met het oog op het bekomen van een roeseffect. De repressieve tussenkomst van woensdag is een primeur voor Mechelen.” Somers kondigt aan dat de politie en vaststellende ambtenaren het misbruik van lachgas in het verkeer en op straten en pleinen zullen blijven opsporen.