Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

“Asociaal beleid, mevrouw Gennez? Mechelen mag trots zijn op sociaal palmares”

In haar vrije tribune probeert Caroline Gennez (sp.a) het Mechelse stadsbeleid een asociaal podium te bezorgen (DM 4/7). Dat ouders een halve euro moeten betalen telkens hun kinderen blijven middageten op school, is daar volgens haar de beste illustratie van.

 

Wie naar de feiten kijkt, merkt dat haar verhaal niet klopt. In zowat alle steden bestaat exact hetzelfde systeem: Oostende, Gent, Sint-Niklaas, Antwerpen, Turnhout, Leuven, Kortrijk, Roeselare… Ook steden die al jaren door haar partijgenoten worden bestuurd.

 

Bovendien spreekt Caroline over het stedelijk onderwijs, terwijl Mechelen al haar scholen overgedragen heeft aan het gemeenschapsonderwijs. Met andere woorden: Mechelen subsidieert jaarlijks 200.000 euro voor kinderopvang in scholen die niet van haar zijn, terwijl men onder meer in Gent, Brugge en Oostende (niet toevallig socialistische voorbeelden) zelfs in het eigen stedelijke onderwijs een middagbijdrage vraagt.

 

Middagbijdrage is keuze van de scholen

 

Mechelen geeft dus jaarlijks 200.000 euro aan de twee netten, die zelf beslissen hoe ze die inzetten. Een bijdrage – fiscaal aftrekbaar – van een halve euro per middag is hun keuze. Wie even surft naar de website van de Mechelse sp.a kan daar een persmededeling vinden waarop ze deze afspraak positief onthalen. Is Gennez het oneens met haar partij ?

 

Op de keper beschouwd geeft Caroline felle kritiek op haar partijgenoot minister van Onderwijs Pascal Smet. Wie vindt dat kinderen gratis op school moeten kunnen blijven eten, dient de bevoegde Vlaamse overheid aan te spreken. Smet zou alle scholen kunnen opleggen dit gratis te organiseren. Alle werkende ouders zullen dit ongetwijfeld toejuichen. De oplossing voor de inetende Manenblussertjes ligt in Brussel, niet in Mechelen.

 

Diepgaand besparen…

 

Ook in de rest van haar betoog maakt Gennez er een slaatje van. Net als andere steden moet Mechelen door de crisis en maatregelen van de hogere overheden diepgaand besparen. We doen dat vooral door onze uitgaven te verminderen. Ja, we hebben ook nieuwe inkomsten gezocht. Maar ik begrijp niet dat je als socialiste kan klagen over een cinemataks, als je weet dat die overal bestaat en bovendien niet doorgerekend wordt in de ticketprijs. De mensen voelen daar dus niets van.

 

Zo ergert Gennez zich aan het feit dat de politie een overschot had in 2012 van meer dan 1,2 miljoen euro. Onbegrijpelijk, want zo een overschot betekent dat de politie dat jaar niet al haar budgetten heeft opgebruikt. Geld dat opnieuw kan worden aangewend.

 

…op sociaal aanvaardbare manier

 

Terwijl de oppositie geen enkel ernstig voorstel heeft geformuleerd om de noodzakelijke besparingen van 20 miljoen euro per jaar (op een budget van 150 miljoen euro) te realiseren, slaagt het Mechelse stadsbestuur erin dat op een sociaal aanvaardbare manier te doen.

 

Sterker: wie de periode 2008-2012 (met Gennez in het bestuur) vergelijkt met 2012-2016 (met sp.a in oppositie) komt tot een merkwaardige vaststelling. Zonder socialisten in het bestuur verdriedubbelt de stijging van het OCMW-budget (17 versus 47 % stijging), terwijl toename van de dotatie aan de politie meer dan halveert (28 naar 12 % stijging in vier jaar).

 

Mechelen mag trots zijn op haar sociaal palmares

Dan zwijg ik nog over twee nieuwe dienstencentra die openen, de nieuwe opvang voor daklozen, de ambitieuze plannen inzake sociaal en betaalbaar wonen. En dat alles in een stad waar zowel de werkloosheid, de kinderarmoede en het aantal leefloners opvallend beter evolueert dan elders. Het werk is niet af, maar Mechelen mag best trots zijn op haar sociaal palmares.

 

Mechelen moet besparen, vecht zich als alle andere steden door de crisis. Maar we gaan dit niet doen op de kap van de zwaksten en ook niet door de dynamiek in onze stad stil te leggen. Mechelen was twaalf jaar geleden het zieke broertje onder de steden. Vandaag zijn we een gezonde en dynamische stad. We gaan

dat zo houden.

 

Gepubliceerd in De Morgen op 5 juli.