Burgemeester van Mechelen, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Vlaams Parlement

9000 euro boetes voor dolle trouwstoet

 

Dinsdag 27 februari 2018 – Op vraag van burgemeester Somers treedt de politie van Mechelen-Willebroek kordaat op tegen colonnes voertuigen die bij trouwfeesten alle verkeersregels overboord gooien. Zo werden tijdens één stoet 33 bestuurders geverbaliseerd, goed voor 8.990 euro boetegeld.

 

 

Het fenomeen is gekend. Ter gelegenheid van een trouwstoet vinden sommige mensen het nodig om in colonne door de stad te toeren en tijdens een dolle joyride alle verkeersregels aan hun laars te lappen.

 

 

Op 17 februari jongstleden zorgde zo’n trouwstoet in de namiddag opnieuw voor veel ophef en overlast in Mechelen. De colonne reed roekeloos, met veel geclaxonneer en met verschillende passagiers die volledig uit het raam hingen, van de Speecqvest (via Zandpoortvest, Hoogstratenplein, Nekkerspoelstraat, Ontvoeringsplein en Fr. Halsvest tot aan de Populierendreef. Daar werd ze door de politie tot staan gebracht.

 

 

De gevaarlijkste toestand ontstond aan het kruispunt Nekkerspoelstraat-Ontvoeringsplein. Niet enkel de andere auto’s, maar ook fietsers op het fietspad werden de pas afgesneden door de voertuigen van de colonne die uit de richting van de Zandpoortvest kwamen en net voor hen links afsloegen naar het Ontvoeringsplein.

 

Dergelijk gedrag is totaal onaanvaardbaar oordeelt burgemeester Bart Somers. “Het is roekeloos, levensgevaarlijk voor andere weggebruikers en asociaal. De Mechelaars storen zich daar aan en terecht. Dit soort gedrag moeten we evident niet dulden. De wetten en wegcode gelden voor iedereen en op elk moment. Cowboys horen niet op de openbare weg. Dit soort gedrag stelt ook een negatief voorbeeld. Het past niet in een stad waar we met respect voor elkaar willen samen leven. Op mijn verzoek voert de politie hier daarom een lik-op-stukbeleid”, zegt Somers.

 

33 bestuurders werden door de politie geverbaliseerd. Vele deelnemers begingen tijdens de volledige rit meerdere overtredingen.

 

Een overzicht:

 

  • geen gebruik van de richtingaanwijzers
  • permanent 4 richtingaanwijzers laten branden
  • vervoer van passagiers op de uitwendige delen van de voertuigen
  • ongeoorloofd claxonneren
  • parkeren op het voetpad
  • langdurig parkeren in het midden van de rijbaan, waardoor het verkeer volledig versperd wordt.
  • hinderlijk parkeren op een kruispunt
  • links ten opzichte van rijrichting parkeren

 

Voor alle boetes samen heeft de politie 8.990 euro aan boetes opgelegd.

 

 

“Ook in de toekomst zal de politie consequent repressief blijven optreden tegen dit fenomeen”, zegt korpschef van politie Yves Bogaerts.